En del djur speciellt vildsvin kan ha långa 50-300m flyktsträckor (se nedan) efter ett dödande skott. Att själv utan tränad hund och utrustning gå efter ett sådant djur är förenat med stor skaderisk. Speciellt vildsvinen har sina löpor inne i täta planteringar där DU inte ser dina fötter i dagsljus.

Vi har hundarna, utrustningen och gör regelbundet eftersök i mörker. Specialister som bara spårar och släpphundar (oftast spetshundar) som skäller ståndskall i timmar.

Ett eftersök kan "bara" bli ett sk dösök där djuret återfinns dött inom 300m men kan även vid en mindre bra träff utvecklas till ett flera timmar långt spårande där vi i slutändan måste släppa en ställande hund så att vi kan avfånga det påskjutna djuret. 

Vi vet aldrig vad ett eftersök landar och kommer därför alltid förberedda för värsta tänkbara senario. Kom ihåg att vi är där med eftersöket för det påskjutna djurets skull aldrig vår egen.

Efter skott, stanna i kojan/tornet. Ring jaktguiden! Det enda tillfälle då du får gå ner är om du efter 15minuter ser djuret och att djuret inte rör sig och med största sannolikhet är dött. 

 På bilden ser ni Horton en Hannoveransk viltspårhund som är en grym specialist vi tar fram när det blir riktigt svårt!

 Horton har en kompis som heter Blix-Ten Mc Queen och som är en Bayersk viltspårhund. När Blix-Ten spårar går det ngt fortar.

 Vi gör eftersök under hela dygnet och i alla väder. Vi har dock en gräns vid minus -15 grader. Är det kallare än så är det svårt för oss människor att hålla ordentligt i vapnet vid ett eventuellt avslut (ståndskall) Hundarna klarar betydligt kallare.


mila3.jpg


Är ni jägare och behöver eftersök? Ring..

070-60 89 877      070-23 45 612

Ni som önskar eftersökshjälp, ring och boka innan ni går ut på jakt!

Jakt365 har förutom egna hundar kontakt med flera eftersöksekipage som är specialiserade på klövvilt, småvilt eller apportering

 

 

 

 

 

 

mila9.jpg

Några ord om pannlampor och lampor

Under eftersök behövs oftast ingen 200m ljusstråle

utan en kraftig och bred ljusstråle.

Oftast går det skadade djuret in i den tätaste delen av skogen där sikten är under en meter.                                                        

MILAS pannlampa SIRIUS är den lampa som uppfyller våra krav.

 

milaLogotype.jpg

 
   Läs mer om tester i Svensk Jakt och varför mila är Nr1

 

Några eftersök.

 

Eftersök påskjutet vildsvin. Blod på skottplatsen sedan inget mer (vad vi såg) förrän efter ca 500m då vi hittar en bit tarm! Horton släpps och efter en liten stund så har han ställt vildsvinet i en mosse. Vildsvinet avfångas. I det första gryningsljuset bär det av hemmåt.
Mindre vildsvin påskjutet tidigt på kvällen. När vi kommer till skottplatsen regnar det häftigt och har gjort så i ca en timma enl skytten. Ingenting hittas på skottplatsen, vilket är ganska vanligt när vildsvin är inblandade. Ett ganska händelselöst sk dödsök där djuret trots en bra träff går långt. Efter ca 300m påträffas djuret dött. Matte trillade i bäcken och blev ordentligt blöt till husses förtjusning.


Eftersök påskjutet vildsvin, vakjakt. Vildsvinet hade lämnat skottplatsen på alla fyra benen. Skytten osäker på var det träffat. Efter att det påskjutna djuret lämnade skottplatsen hade en ny flock vildsvin på ca 8-10 djur sprungit över skottplatsen. Sammantaget har nu under kvällen ca 25djur varit på skottplatsen.  Horton, av rasen Hannoveransk viltspårthund får göra entré. Precis som på TV kliver han försiktigt in på platsen för dådet/skottplatsen. Letande efter varje bevis sniffar han sig fram för att med nosen få en klar bild på vad som inträffat. Efter ca 20sekunder (varför dra ut på det) och utan reklamavbrott har Horton bilden klar för sig och han börjar spåra. Horton spårar och efter en knapp km ställer han djuret i en grandunge. Sakta smyger vi oss inpå för att avfånga. Första försöket misslyckas och vildsvinet far in i nästa tätning med Horton i hälarna. Nu går det bättre och vi kan bärga en ca 70kg galt.
Detta var några av de eftersök vi gjort. Något som hela tiden återkommer är att skytten känner att skottet "kändes bra" men inget går att finna på skottplatsen. Vi människor ser inget men hundarna känner med sin känsliga nos att.............. -jepp det skottet tog- Eftersöksjägarna ser det på hundarnas agerande i spåret. Är det påskjutna djuret bara skadeskjutet är uppträdandet mycket försiktigt, medan ett sk. dödsök fast det gått flera hundra meter ger ett helt annat uppträdande hos hundarna.

 

marre4.jpg

 

Skytt: Marre Narozny

Eftersök: Roy Larsson med labradoren Kompis (Kompis första eftersök på vildsvin)

135kg vildsvin, lungträff, gick ca 70m där den hittades död.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
stäng